Odżywianie latem <3

Według medycyny chińskiej obecnie jesteśmy w centrum lata! Jest to pora, która dla większości z nas kojarzy się z ciepłem, wypoczynkiem oraz spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi - szczególnie na świeżym powietrzu. Zważywszy na to, że jest to czas urlopów, na których powiedzmy sobie szczerze lubimy sobie trochę „pofolgować” ;), zapominamy o prawidłowym żywieniu odpowiednim dla tej pory roku.

Lato według TMC jest to okres ognia, gorąca, energii oraz radości. O tej porze roku w maksimum swojego działania jest serce oraz jelito cienkie i to właśnie o nie powinno się w szczególności zadbać. Produktami wzmacniającymi serce są np.: czereśnie, arbuzy, truskawki, czerwone winogrono czy śliwki. Najlepiej spożywać je w postaci kompotów. 


Główną zasadą medycyny chińskiej jest spożywanie ciepłych posiłków. Dlatego należy pamiętać, że o ile faktycznie o tej porze roku można spożywać trochę więcej surowych warzyw i owoców, to i tak najlepszą formą ich spożywania jest np. blanszowanie oraz gotowanie na parze czy w dużej ilości wody.

Podstawowym błędem jaki popełniamy latem jest sięganie po zbyt dużą ilość produktów prosto z lodówki. Napoje z lodem czy lody niestety działają bardzo niekorzystnie na pracę całego układu pokarmowego, w szczególności śledziony i żołądka (czyli narządów, które wykazują swoją największą aktywność późnym latem). Jak zatem należy radzić sobie z nadmiarami gorąca w upalne dni? Zamiast produktów zimnych powinno się spożywać produkty ciepłe, ale o termice ochładzającej. Przykładem może być przegotowana woda z dodatkiem soku z cytrusów lub szczyptą soli, kompoty z letnich owoców (czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, morele), zielona herbata, napary z kwiatu złocienia, pokrzywy, wodorosty, cukinia, bakłażan, pomidor, a dla osób tolerujących nabiał - zsiadłe mleko.


By zrównoważyć naturę Yang, która dominuje latem, bardzo ważne jest wspieranie Yin, czyli należy spożywać takie produkty, które będą chronić nasze płyny, przed wysuszeniem. Takie właściwości ma smak słodki, który buduje płyny organizmu. Dodatkowo oprócz wspierania Yin należy również ograniczyć działanie Yang, które w tej porze roku występuje w nadmiarze. Dlatego nic dziwnego, że smakiem przypisanym do tej pory roku jest smak gorzki, który działa rozpraszająco i poruszająco. Przykładami produktów o tym smaku może być: kasza gryczana, boćwina, sałata, czerwona kapusta, śliwki ciemne, czerwone winogrona, mleko kozie, tymianek, majeranek czy kurkuma.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się znacznie więcej na temat sposobu odżywiania latem oraz poznać rozmaite przepisy kulinarne to koniecznie zapiszcie się na warsztaty gotowania "Lato w kuchni 5 przemian", które odbędą się już 26.06.23r. 

Koniecznie odwiedzcie także nasz kanał na YouTube, na którym znajdziecie wiele ciekawych informacji na temat sposobu odżywiania latem <3